ΕΡΓΟ

Έργο

Οι Ευρωπαίοι και οι ρίζες τους – EUROOTS

Το εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα «Οι Ευρωπαίοι και οι ρίζες τους – EUROOTS» εφαρμόστηκε από το Καλειδοσκόπιο σε στενή συνεργασία με το Δήμο Αιγάλεω και την κυρία Δήμητρα Κορμπά, Δημοτική Σύμβουλο και Διευθύντρια του Δευτέρου Γυμνασίου Αιγάλεω. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος», στις 19-21 Απριλίου 2010.Η συνεργασία και η συμμετοχή των σχολείων υπήρξε σημαντική. Τμήματα μαθητών (περίπου 450 μαθητές) συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν το πρόγραμμα και έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μη τυπικής μάθησης.

Μέσα από μία σύνθετη μεθοδολογική προσέγγιση (εικαστικά, κείμενα, προβολή, παιχνίδι και εμψύχωση μέσα από το παιχνίδι των ρόλων) εξερεύνησαν, ανακάλυψαν και γνώρισαν πτυχές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας της Ενωμένης Ευρώπης. Το περιεχόμενο του προγράμματος αποσκοπεί να αναδείξει δυο ενότητες. Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι και οι ρίζες τους» και η δεύτερη « Η γέννηση της Ενωμένης Ευρώπης και η πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας αίσθησης κοινής ταυτότητας στους ευρωπαίους πολίτες, που πηγάζει από κοινές αξίες, ιστορία και πολιτισμό καθώς επίσης στην ανάπτυξη της συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη μέσα από την ευαισθητοποίηση του και την ενημέρωση του σε σχέση με τις ρίζες του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και την ιστορία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σεβασμός στην Εθνική αλλά και Τοπική Ιστορία

Κάθε Αιγαλεώτης οφείλει να γνωρίζει το Ιστορικό γεγονός του ολοκαυτώματος στη μαρτυρική συνοικία του Αϊ Γιώργη στο Αιγάλεω. Η φτωχή, αλλά κοινωνικά συγκροτημένη, προσφυγική, τότε, γειτονιά, με την αποχώρηση των Γερμανών στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944, υπέστη βαρύ πλήγμα. Οι κατακτητές, καθολικά ηττημένοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή αποχώρησή τους από τη χώρα μας, μέσω της Ιεράς Οδού, εκτέλεσαν 96 Αιγαλεώτες κάθε φύλου και ηλικίας και πυρπόλησαν 116 κατοικίες και τόπους εργασίας. Το ιστορικό δράμα ξετυλίγεται σε συγκλονιστικές συνεντεύξεις που πήρε η Δήμητρα Κορμπά, γεννημένη και μεγαλωμένη στον Αϊ Γιώργη, από αυτόπτες μάρτυρες θύματα ή συγγενείς των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας.

Μάρτιος 2010

Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Γιάννης Ρϊτσος για την παρουσίαση του Βιβλίου Φιλόσοφίας της Γ' Γυμνασίου με τον Υπ/ντή του 2ου Γυμνασίου Αιγάλεω κο Καφετζηδάκη Γιώργο και τον Σχολικό Σύμβουλο των Φιλολόγων κο Παναγιώτη Νταβαρίνο.

Επίσκεψη του Πρέσβη της Αγγλίας στο 2ο Γυμνάσιο Αιγάλεω

Την Πέμπτη 18.2.2010 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αιγάλεω επίσκεψη του Πρέσβη της Αγγλίας στην Ελλάδα κ. David Launchman , για την οποία είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του κατά την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Αγώνες του Vancouver 2010, όπου ήταν επίσημος προσκεκλημένος. Ο κ. David Launchman επισκέφθηκε το 2ο Γυμνάσιο Αιγάλεω και αντάλλαξε τις απόψεις του για την εκπαίδευση, με τους καθηγητές και τους διευθυντές αφού μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα.

Η πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης: Μύθος, Ιστορία, Τέχνη

Η Εθνική μας Ταυτότητα όπως ορίζεται από την ιστορική μας καταγωγή και την ευρωπαϊκή μας υπόσταση, είναι στοιχείο, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να ανιχνεύσουμε, να αναλύσουμε και να οικειωθούμε, ώστε να στηριχτούμε ακλόνητα στο παρόν και να πορευτούμε στο μέλλον. 
Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Καλειδοσκόπιο» οργάνωσε και παρουσίασε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αιγάλεω για τα σχολεία και τους δημότες, πρόγραμμα παρουσίασης της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας με τον τίτλο: «Η πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης: Μύθος, Ιστορία, Τέχνη».

Ιωάννης Καποδίστριας - Ο κορυφαίος διπλωμάτης και ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος

Απόδοση τιμής και προσπάθεια φωτισμού προσωπικοτήτων υψίστης Ιστορικής και πολιτικής σημασίας για το Ελληνικό Έθνος. Ως Ιστορική Προσωπικότητα πρωταρχικής σημασίας για την ίδρυση και θεμελίωση του νεοελληνικού κράτους, την Τετάρτη 17/2/2010 οργανώθηκε και παρουσιάστηκε εκδήλωση για τον Ιωάννη Καποδίστρια, από την Δήμητρα Κορμπά, ως Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αιγάλεω και Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Αιγάλεω.
Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος έδωσε τιμής ένεκεν στον Ρώσο 1ο Σύμβουλο της Πρεσβείας ως ενθύμιο, το βιβλίο του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο Ιωάννης Καποδίστριας διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

 

Δεκέμβριος 2009

Διοργάνωση Ημερίδας για την Εκπαίδευση των εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στο Πολιτιστικό Κέντρο “Γιάννης Ρίτσος”.
Στην ημερίδα πήρε μέρος και ανέπτυξε το θέμα της εκπαίδευσης εργαζομένων σε προνοιακές δομές η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κα Αγάθωνος.

Νοέμβριος 2007

Στις 25/11/2007 κρίνεται και τοποθετείται Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αιγάλεω, το οποίο από την στιγμή της ανάληψης της υπηρεσίας της, αλλάζει πρόσωπο.

Ειδικό Σχολείο Αιγάλεω

Το καλοκαίρι του 2007 συνεργάζεται με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για την επισκευή του μεγάλου διαδημοτικού Ειδικού Σχολείου Αιγάλεω. Στις αρχές του σχολικού έτους 2007-2008 ολοκληρώνονται οι επισκευές και φροντίζει την είσοδο του Ειδικού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο νέο διδακτήριο. 
Στη συνέχεια δημιουργούνται τμήματα του σχολείου για παιδιά με αυτισμό και για παιδιά με κινητικά προβλήματα.  
Το σχολείο εγκαινιάστηκε επίσημα στις 13 Δεκεμβρίου 2007. Τιμής ένεκεν, παράλληλα με τα εγκαίνια την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε η Γιορτή των Εκπαιδευτικών με τη παρουσία των γονέων, εκπαιδευτικών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη Γιορτή των Εκπαιδευτικών συμμετείχε ο Αιγαλίωτης εκπαιδευτικός Σαράντης Καργάκος.

2007 Οργάνωση Επετειακών και Μαθητικών Εκδηλώσεων

Διοργανώνει εκδηλώσεις του Δήμου

Μάϊος 2007

Επίσκεψη στο Εργαστήρι Αγγειοπλαστικής του Δήμου κατά τη δημιουργία έργων αγγειοπλαστικής.

Μάρτιος 2007

Οργανώνει και παρουσιάζει την εκδήλωση ανακήρυξης του Μανώλη Γλέζου ως επίτιμου δημότη της πόλης του Αιγάλεω στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου “Δημήτρης Τρέπας”.